Your Cart

Дентална профилактика

Редовната профилактика на зъбите, може да спести доста излишни болки и материални средства.

Честите профилактични прегледи в дентален кабинет са препоръчителни за доброто здраве на зъбите и оргалната хигиена. Освен всекидневните грижи и спазване на препоръчителни добри практики за най-здрава устната хигиена е желателно да посещавате вашия зъболекар поне веднъж на 3-6 месеца.

Денталаната профилактика е по-скоро обучение, което се учи още от детска възраст дори още по време на бременността на жената. 

Превенцията на кариесите и заболяванията на венците е гаранция за запазване на зъбите за максимално дълго време, както и за по-добра функция и естетика на вашите зъби.

Кога е нужно денталната профилактика

Всички болезнени и неудобни усещания в зъбите са сигнал от тялото, че е възникнала някаква нередност. Ето защо е толкова важно в най-кратки срокове не само да се премахнат неприятните усещания, но и да се установи причината за появата им. В края на краищата борбата с последиците от болестта, а не с нейната причина, е обречена на провал предварително.

Не отлагайте посещението си, ако почувствате някой от следните симптоми:

 • лош дъх;
 • болка в зъб от всякакво естество;
 • наличието на плака или зъбен камък;
 • повишена чувствителност на зъбите;
 • проблеми с ухапване;
 • обезцветяване на зъбния емайл;
 • появата на петна, пукнатини, стружки и други дефекти в емайла;
 • възпалителни заболявания във вашата уста

Средства за орална хигиена в домашни условия

Обучението за правилна орална хигиена е половината от работата, която е необходимо да извършим за добра устна хигиена. Най-добре е това обучение да се проведе от вашия зъболекар на колкото се може по-ранна възраст. Практиката ни показва, че голяма част от възрастните също е необходимо да научат основните принципи за правилното поддържане на орално здраве. Нагледно на големи пластмасови модели на зъби се показват движенията, с които пациентите трябва да извършват четкането на зъбите, колко обем от пастата заби да използват и каква паста за зъби е препоръчително да се използва.

След това пациентите сами се упражняват пред огледалото под наблюдение на зъболекаря. Зъбите се мият в продължение на 2-3 минути. За мотивация на малките пациенти може да се пуска песен със средна продължителност 2-3 минути, каято им служи за забавление докато си мият зъбите през това време.

Оралната хигиена у дома трябва да се извършва вечер преди лягане и сутрин след хранене. През нощта слюнката, която се образува в устната кухина е по-гъста и по-малко като количество, в сравнение на тази през деня. Именно тя играе много важна роля в предпазването на зъбите и поради тази причина риска от кариес е по-голям нощно време. Чрез полагане на грижа за зъбите, чрез намаляване количеството на зъбната плака преди лягане е ключов фактор и от голямо значение за вашето дентално здраве.

Четки за зъби

Четката за зъби може да бъде с меки косми (Soft), средна твърдост (Medium) или твърди косми (Hard). Най-подходяща за ежедневна употреба е тази със средна твърдост (Medium). Върху почти всички опаковки може да прочетете изписано на латиница твърдостта на четката за зъби - Soft, Medium и Hard.

Трябва да се има предвид, че различните търговски марки не предлагат напълно еднакви стандарти. Твърде меките четки (Soft) не почистват добре плаката, но могат да се използват при възпалени венци или след оперативни намеси в устната кухина.

Прекалено твърдите четки (Hard) могат да наранят лигавицата. Това може да стане и при прекомерно натискане. Четката за зъби трябва да се сменя с нова на 3-4 месеца. Най-добре да се съхранява на открито място (не в кутии или калъфи).

Междузъбни четчици

Те представляват къси власинки навити по продължението на тел. Продават се в различни размери. Препоръчваме да купите опаковка асорти с всички размери, за да можете сами да определите кой е вашия размер. Самото име на четчиците подсказва, че тяхната функция е да почисти междузъбното пространство. То може да е между два естествени зъба както и изкуствени коронки и мостове. Задължително се използват поне веднъж дневно - най-добре вечер преди лягане.

Конци за зъби

Те са предназначени да почистват междузъбното пространство, където нормално четката за зъби не може да стигне. Предлагат се в аптеките навити на ролка или на държатели за еднократна употреба. Въпрос на предпочитание е какъв вид ще се използва. Най-честата локация на зъбния кариес е на най-недостъпните за четката места, именно междузъбните пространства. Препоръчително за премахване на натрупаните остатъци от храна между зъбите е да се използва конец за зъби веднъж дневно.

Вода за уста

Водата за уста е само спомагателно средство. Има много марки на пазара, но само в някои от тях има много важна съставка "хлорхексидин". Тази съставка създава протекция на зъба и пречи на плаката да се наслагва. От водата за уста има смисъл само когато оралната хигиена е добра, защото тя няма способността да разгражда плаката. Съответно водата за уста се използва след миене на зъбите като помощен аксесоар при оралната хигиена.

Тези води за усти, които съдържат хлорхексидин не се препоръчват да се употребяват ежедневно. При употребата на вода за уста с хлорхексидин за период от 2-3 седмици е необходимо да се прекъсне и да направите пауза за около 2 месеца. Продължителната употреба на активната съставка може да предизвика оцветяване на зъбите.

Почистване на зъбен камък и плака

Зъбният камък представлява стара, минерализирана плака. Плаката е вкалцена, която вече не може да се премахне само с четка и паста у дома. Най- много зъбен камък се натрупва по задната повърхност на долните, фронтални зъби и по външната повърхност на горните кътници. Почистването става в зъболекарски кабинет, с помощта на ултразвукови и ръчни инструменти за около 20-30 минути.

Трептенията на ултразвука разпукват и отделят зъбния камък от зъба, докато ръчните инструменти заглаждат зъбната повърхност. След премахването на зъбния камък, зъбите се полират с ротиращи четки и полирна паста. След почистване на зъбен камък не трябва да се консумира храна или напитки поне 2 часа.

Локална флуорна профилактика

Зъбният емайл е изграден от вещества с кристална структура. Благодарение на плаката кристалите на зъбния емайл се деминерализират (разтварят). Целта на профилактиката е да възстанови емайла и той да стане с по-здрав, както и по-трудно да се разграждат кристалите.

Флуорната профилактика се осъществява с помощта на флуор, нанесен локално. Преди да се пристъпи към процеса, зъбите се почистват добре от лекуващия зъболекар, чрез ротираща четка и гума.

Средствата за локална флуорна профилактика са под формата на:

 • Паста: нанася се със специални четки за 15-20 минути в кабинета;
 • Гел: нанася се в индивидуални шини, изработени по предварителен отпечатък;
 • Лак: нанася се с четки;
 • Пяна: нанася се в индивидуални шини, изработени по предварителен отпечатък;
 • Профилактично покритие на детски постоянни зъби. (силанти);

Постоянните зъби пробиват с ненапълно минерализиран емайл. Този процес продължава от 7 до 10 години след пробива. Емайлът е по-слаб в този период. По цялата дъвкателна повърхност има множество вдлъбнатини, които при децата са много задълбочени. В тях трудно влизат космите на четката за зъби, което създава трудност при почистването им. С напредване на времето и трудното почистване се образуват по-бързо кариозен процес най-вече при детските постоянни зъби.

За да се предотврати това вдлъбнатините, когато са все още са със здрав емайл, те се запълват с материал. Така те остават по-плитки и по-гладки и по-лесно се почистват от децата. Този материал обикновено е фотополимер с добавка от флуор, който се освобождава дълго време. Тези покрития обикновено се сменят на около една година. Постоянните зъби пробиват в продължение на месеци. През това време децата по-трудно се почистват зъбите си.

Приемане на профилактични средства (ендогенна)

Всички знаем, че храните богати на прости захари са най-вредни за зъбите. Бактериите от плаката разграждат тези захари на киселина, която предизвиква кариеси. Споделяме Ви няколко лесни трика, с които можем да хапваме сладко без особено притеснение:

Хранителна профилактика:

 • Приемайте сладки храни тип млечен шоколад, които се задържат многократно по-малко време отколкотото шоколадовите бисквити;
 • При консумация на сладко, pH-то в устната кухина спада. Нормалната киселинност се възстановява за около 40-50 минути. Ако приемете сладко регулярно и недавате нужното техническо време, pH ви ще бъде постоянно ниско и емайла ще е постоянно атакуван от киселини. Най-малко вредно е да се ядат сладки храни наведнъж, по възможност по време на основните хранения.
 • Млечните продукти рязко повишават pH в устната кухина. Доказано е че след приемането на продукти, богати на захари, ако се консумира парче сирене се намалява риска от възникване на кариес. Освен това млечните продукти са богати на калций, така необходим за изграждането на зъбите и костите.
 • Обучение на децата: „След всяко приемане на сладко трябва да си измиеш зъбите“.
 • Дъвките са полезни за превенцията от възникване на кариес. След хранене те повишават количеството на слюнка. Така се вдига нивото на pH. Дъвките са полезни, когато се дъвчат 10-15 минути. Ако се прекали с продължителността им, дъвките стават вредни за стомаха!

Флуорна профилактика

Приемането на флуор трябва да бъде по точна схема, определена от вашия зъболекар. Флуорът е нож с две остриета. Има ползи, има и вредни страни. При предозиране се получава обратен ефект за зъбите. Вместо да стават по-здрави, те започват да се развалят много по-бързо, което води до по-ранната загуба на зъби. Този тип профилактика се извършва с помощта на минерални води или таблетки.

За да има ефект те трябва да се приемат месеци наред когато точно се формират зъбите в челюстта на детето. Трябва да се има предвид, че има много скрити източници на флуор и при приемане отделно на флуорни таблетки или вода, шанса от предозиране е голям.

Имайте предвид, че водата също има съдържание на флуор.

Съдържание на флуор в минералните води:

 • Хисар - 5,0 милиграма на литър
 • Ракитово - 5,0 милиграма на литър
 • Велинград - 4,5 милиграма на литър
 • Клептуза - 4,5 милиграма на литър
 • Девин - 4,0 милиграма на литър
 • Михалково - 3,1 милиграма на литър
 • Рударци - 1,5 милиграма на литър
 • Банкя - 0,5 милиграма на литър
 • Преподобна Стойна - 0,4 милиграма на литър
 • Горна баня - 0,2 милиграма на литър
 • Неврокоп - 0,1 милиграма на литър
 • Някои видове чай също има високо съдържание на флуор