Your Cart

Често задавани въпроси

Понякога пациентите могат да се почувстват претоварени от посещението при своя зъболекар и може да забравят да зададат всички въпроси, за които са мислили. В тези често задавани въпроси към нас се надяваме да отговорим на много от тези забравени въпроси и на няколко други, за които може би все още не сте се сетили. Ако имате въпрос, който няма отговор тук, можете да ни изпратите имейл с него или да попитате по време на следващото си посещение и ние с радост ще ви поговорим чрез отговор, който е персонализиран за вашата ситуация.

Каква е функцията на зъбите?

Основната функция на зъбите е да дъвчат и смилат храната на малки парчета, които могат лесно да се поглъщат и усвояват. Зъбите също играят роля в речта и външния вид.

Различните видове зъби имат различни функции. Резците се използват за отхапване и рязане на храна, кучешките зъби се използват за разкъсване и задържане на храна, предкътниците и моларите се използват за смилане и дъвчене на храна.

Колко зъби имат възрастните?

Възрастните имат общо 32 постоянни зъба, включително 16 зъба отгоре и 16 зъба отдолу.

Те включват 8 резци, 4 кучешки зъби, 8 премолари и 12 молара (включително 4 мъдреци).

Колко често трябва да си мия зъбите?

Препоръчително е да миете зъбите си поне два пъти на ден, веднъж сутрин и веднъж преди лягане. Също така е важно да миете зъбите си след хранене, ако е възможно, особено ако сте яли сладки или кисели храни.

Правилното миене на зъбите, като използвате паста за зъби с флуор и четка за зъби с мек косъм, може да помогне за премахване на плаката и предотвратяване на кариес и заболяване на венците.

Какви са симптомите на заболяване на венците?

Симптомите на заболяване на венците могат да включват:

  • Червени, подути или чувствителни венци
  • Кървене на венците при миене на зъбите
  • Отдръпване на венците
  • Разклатени зъби
  • Постоянен лош дъх

Ако получите някой от тези симптоми, важно е да посетите зъболекар възможно най-скоро, за да предотвратите влошаване на заболяването на венците и причиняване на по-сериозни проблеми със зъбите и здравето.

Какво е зъбна пломба и кога е необходима?

Зъбната пломба е процедура, при която зъболекарят запълва кухина или дупка в зъб с материал като композитна смола, злато или порцелан. Пломба е необходима, когато зъбът е повреден от кариес или нараняване.

Пломбата помага за възстановяване на нормалната функция на зъба и го предпазва от по-нататъшно увреждане. Вашият зъболекар ще препоръча пломба, ако прецени, че кухина или дупка в зъба ви трябва да бъдат поправени.

Защо е важно да се използва конец за зъби?

Почистването с конец за зъби е важно, защото помага за премахване на плаката и остатъците от храна между зъбите и по линията на венците, области, които четката за зъби може да не достигне. Това може да помогне за предотвратяване на кариес и заболяване на венците.

Почистването с конец също може да помогне за освежаване на дъха и подобряване на цялостната орална хигиена.

Колко често трябва да посещавам зъболекар?

Обикновено се препоръчва да посещавате зъболекар на всеки 6 месеца за рутинно почистване и преглед. Въпреки това, честотата на посещенията при зъболекар може да варира в зависимост от вашите индивидуални нужди за орално здраве и всички текущи проблеми със зъбите, които може да имате.

Вашият зъболекар може да препоръча персонализиран график за посещения при зъболекар въз основа на вашите нужди.

Какво е плака и как мога да я премахна?

Плаката е лепкав филм от бактерии, който се образува върху зъбите и може да доведе до кариес и заболяване на венците, ако не бъде отстранен. Плаката може да се отстрани чрез миене на зъбите два пъти на ден и ежедневно почистване с конец.

Използването на вода за уста и паста за зъби с флуор също може да помогне за премахване на плаката и предотвратяване на нейното натрупване.

Какво е зъбен камък и как може да се премахне?

Зъбният камък, известен също като зъбен камък, е твърдо, жълто или кафяво отлагане, което се образува върху зъбите, когато плаката не е отстранена. Може да бъде отстранен само от дентален специалист чрез процес, наречен мащабиране.

Зъбният камък може да се образува над и под линията на венците и може да доведе до кариес и заболяване на венците, ако не бъде отстранен. Редовното миене с четка и конец за зъби и редовното посещение на зъболекар за почистване може да помогне за предотвратяване на образуването на зъбен камък.

Какви са симптомите на кариеса?

Симптомите на кариес могат да включват:

  • Зъбобол
  • Чувствителност към горещи, студени, сладки или киселинни стимули
  • Видими дупки или вдлъбнатини в зъбите
  • Обезцветяване на зъбите
  • Болка при хапане или дъвчене

Ако получите някой от тези симптоми, важно е да посетите зъболекар възможно най-скоро, за да предотвратите влошаване на кариеса и причиняване на по-сериозни проблеми със зъбите.

Какво е зъбна коронка и кога е необходима?

Зъбната коронка е вид зъбно възстановяване, което покрива цялата повърхност на зъба. Използва се за укрепване на зъб, който е бил отслабен от кариес, нараняване или лечение на коренови канали, или за подобряване на външния вид на зъб.

Зъбната коронка се изработва от различни материали като порцелан, керамика или метал и се изработва по поръчка, за да пасне върху зъба. Вашият зъболекар ще препоръча коронка, ако прецени, че е необходима за възстановяване на функцията и външния вид на вашия зъб.

Какво е зъбен мост и кога е необходим?

Зъбният мост е зъболекарски апарат, който се използва за заместване на един или повече липсващи зъби. Състои се от поредица от корони, които са прикрепени към естествените зъби или зъбни импланти от двете страни на липсващите зъби, с фалшив зъб или зъби между тях. Зъбният мост се използва за възстановяване на функцията и външния вид на липсващите зъби и за предотвратяване на разместването на останалите зъби.

Зъбният мост се изработва от различни материали като порцелан, керамика или метал и се изработва по поръчка, за да пасне на вашата уста. Вашият зъболекар ще препоръча мост, ако прецени, че е необходимо да заместите липсващите зъби и да възстановите функцията на устата.

Какво е зъбен имплант и кога е необходим?

Зъбният имплант е хирургична процедура, при която титанов винт се поставя в челюстната кост, за да действа като заместител на корена на липсващ зъб. Зъбният имплант се използва за заместване на един или повече липсващи зъби и възстановяване на функцията и външния вид на устата.

Зъбният имплант е постоянно решение за липсващи зъби и може да се използва за поддържане на коронка, мост или протеза. Вашият зъболекар ще препоръча зъбен имплант, ако прецени, че това е най-добрият вариант за заместване на липсващите зъби и възстановяване на функцията на устата.

Какво е коренов канал и кога е необходим?

Кореновият канал е стоматологична процедура, при която заразената или увредена тъкан вътре в зъба, наречена пулпа, се отстранява и вътрешността на зъба се почиства и запечатва. Коренов канал обикновено е необходим, когато пулпата се инфектира или повреди, често поради кариес, нараняване или пукнатина в зъба.

Целта на кореновия канал е да спаси зъба и да предотврати необходимостта от екстракция. Без лечение инфекцията или увреждането може да се разпространи и да причини по-сериозни проблеми със зъбите. Вашият зъболекар ще препоръча коренов канал, ако прецени, че е необходимо да спаси зъба и да възстанови функцията му.