Абсцесът е сериозно заболяване на зъбите, което възниква, когато има натрупване на гной в ограничена област на тялото, обикновено в зъба или тъканта на венците. Обикновено е резултат от бактериална инфекция, която се е разпространила от устата към околните тъкани. Абсцесът е остро възпаление на тъканите с ограничени размери и образуване на кухина, пълна с гной.

Най-честата причина за абсцес е бактериална инфекция, която възниква в резултат на кариес или заболяване на венците. Когато бактериите навлязат в тъканта на зъба или венците, те могат да причинят инфекция, която води до образуване на абсцес. Абсцесите могат също да бъдат причинени от травма на устата, като порязване или ухапване, или от чужди предмети, които са заседнали в устата.

Симптомите на абсцес могат да включват силна болка, подуване, треска и затруднено преглъщане. Засегнатата област може също да е червена и чувствителна на допир. Ако не се лекува, абсцесът може да се разпространи в други части на тялото и да причини сериозни здравословни усложнения.

Лечението на абсцес обикновено включва комбинация от антибиотици и дренаж на абсцеса. Абсцесът може да се дренира през малък разрез на кожата или през зъба. В някои случаи може да се наложи засегнатият зъб да бъде изваден, за да се дренира напълно абсцеса.

Важно е да посетите зъболекар възможно най-скоро, ако подозирате, че имате абсцес. Ранното лечение може да помогне за предотвратяване на разпространението на инфекцията и да сведе до минимум риска от допълнителни усложнения.

За да се предотврати развитието на абсцеси, е важно да се практикува добра орална хигиена чрез редовно четкане и почистване с конец и редовно посещение на зъболекаря за почистване и прегледи. Избягването на сладки храни и напитки също може да помогне за намаляване на риска от кариес и заболяване на венците, които са често срещани причини за абсцеси.

В заключение, абсцесът е сериозно заболяване на зъбите, което изисква незабавно лечение, за да се предотврати разпространението на инфекцията и да се минимизира рискът от допълнителни усложнения. Практикуването на добра орална хигиена и редовното посещение на зъболекар може да помогне за предотвратяване на развитието на абсцеси. Ако имате някакви симптоми на абсцес, важно е да потърсите стоматологична помощ възможно най-скоро.