Естественият цвят на зъбите се определя от редица фактори, включително структурата и състава на емайла и дентина, както и наличието на органични и неорганични вещества в тези тъкани.

Емайлът е най-външният слой на зъба и е отговорен за защитата на подлежащия дентин от увреждане. Състои се от силно минерализирано вещество, наречено хидроксиапатит, което му придава характерния бял цвят. Въпреки това, емайлът може да съдържа и други вещества като пигменти от храни и напитки, както и минерали и микроелементи от околната среда, които могат да променят цвета му.

Дентинът е слоят тъкан под емайла и е изграден от по-мек, порест материал. Обикновено е жълт на цвят и може да се види през прозрачния емайл, когато зъбът се гледа отстрани. Цветът на дентина може да бъде повлиян и от наличието на вещества като пигменти, минерали и микроелементи.

В допълнение към структурата и състава на емайла и дентина, естественият цвят на зъбите може да бъде повлиян и от наличието на органични и неорганични вещества в тези тъкани. Например някои храни и напитки, като кафе, чай и червено вино, могат да съдържат пигменти, които могат да оцветят емайла и дентина, причинявайки зъбите да изглеждат по-тъмни на цвят. По същия начин някои лекарства и медицински състояния също могат да повлияят на цвета на зъбите.

Като цяло естественият цвят на зъбите се определя от сложно взаимодействие на фактори, включително структурата и състава на емайла и дентина, както и наличието на органични и неорганични вещества в тези тъкани. Докато цветът на зъбите може да варира от човек на човек, той обикновено е комбинация от бяло, жълто и други нюанси, в зависимост от уникалната анатомия и начина на живот на индивида.