Your Cart

Ортодонтия (Изправяне на зъби)

Правилната подредба на зъби ще ви гарантира хубава усмивка и безпроблемно ежедневие. 

Ортодонтия е дисциплината , която се занимава с правилната подредба на зъбите. Апаратите, с които се повлияват тази подредба могат да се разделят основно на два типа: Подвижни апарати и Неподвижни апарати.

Местопазител за зъб

При загуба на временен зъб, по-рано от очакваната смяна, налага изработването на местопазител. Под действието на дъвкателните сили зъбите в съседство се накланят към мястото на извадения зъб. За това поставянето на местопазител ще попречи това да се случи. Този апарат служи до времето на пробив на постоянния зъб.

Поставяне на шини

Шините се изработват, когато детето е на определена възраст. Могат да бъдат с прозрачна или оцветена пластмаса. При изработката се слагат куки и метални телове. Тяхна цел е подреждане на зъбите, като най-честата причина е прибирането на зъбите навътре.

Поставяне на алайнери

Алайнерите е система, състояща се от поредица от шини, които преместват зъбите. Тези апарати са прозрачни и естетични. Алайнерите напълно могат да заместят функцията на едни обикновени брекети, но с тази разлика, че има възможност постоянно да се махат и слагат от устата.

Това е едно удобство по време на хранене. Алайнерите са поредица от шини, които могат да бъдат от 3 до 30 на брой, според степента на деформация.

Поставяне на брекети

Брекетите могат да бъдат метални или керамични. Металните брекети са изработени от качествена неръждаема стомана. Съставени са от метални пръстени, които служат за опора и се слагат само на задни зъби (кътници), самите брекети, които се залепват за всеки зъб и свързващи ги метални дъги.

За оказване на допълнителен натиск се слагат и ластици. С помощта на брекетите може да се правят корекции на всякакви деформации и позиции на зъбите. Времето за носене е индивидуално и зависи от това колко е сложен случая на пациента - най-често е необходимо да се носят за период от 1 до 3 години. Преместването на зъбите трябва да стане да бавно, равномерно поради факта, че те се придвижват в костта.

Освободеното пространство след това преместване трябва да се запълни с нова кост, което отнема време. След като бъдат премахнати брекетите в края на лечението се изработват апарати, наречени ретайнери.

Ретайнерите представляват апаратчета, които задържат постигнатия ефект от брекетите. Те могат да бъдат такива, които се свалят и слагат в устата. Могат да бъдат и фиксирани - въпрос на предпочитание и естетика.

Правилото е че колкото време са носени брекетите, толкова да се носят и ретайнерите. Керамичните брекети имат същите компоненти и функции, но са изработени от естетичен метериал.