Your Cart

Орална хирургия

При хроничен падродонтит (парадонтоза) костта около зъбите се разгражда.

Изваждане на еднокоренови и многокоренови зъби

При хроничен падродонтит (парадонтоза) костта около зъбите се разгражда. Това нарушава тяхната стабилност и съответно функциите дъвчене, говор.

Когато този процес напредне зъбите подлежат на изваждане. Запазването им може допълнително да причини стопяване костта на съседните здрави зъби.

Оперативно изваждане на счупени и дълбоко разрушени зъби

Зъбите  могат да се фрактурират под нивото на венеца.

Възможни причини са:

  • Умъртвените и лекувани зъби са по-чупливи в сравнение със здравите.
  • При прекомерно и неконтролируемо стискане със зъби през нощта и или през деня( Бруксизъм)
  • Зъби с големи пломби
  • Дълго време нелекувани зъби

Отстраняване на зъбни кисти и грануломи

Грануломът е заболяване на зъба, което преминава към костта. Тя се стопява вследствие на възпалението и се образува кухина.Тази кухина става видима дори и на рентгенова снимка.

Това е хронично заболяване, което може да „тлее“ с години без симптоми и без признак на възпаление. В даден момент се обостря и може да се получи подуване и болки на венеца в областта на зъба.

Ако не се вземат мерки гранулома прераства в зъбна киста. Тя с времето увеличава размерите си, което значи че се все повече кост се стопява.

Някой път лечението на кореновите канали не е достатъчно за пълното оздравяване на гранулома/ кистата. В такъв случай след запълване на кореновите канали се пристъпва към хирургично остраняване на възпалената кост.

При това се отстранява гранулома/ кистата и върха на корена засегнат от заболяването. След операцията се поставят конци. Изписва се антибиотик , който се започва един ден преди процедурата и приключва няколко дена след нея. Тази хирургична интервенция се нарича апикална остеотомия.

Изваждане на полупоникнали или непоникнали мъдреци

Човека през годините еволюира като това засяга и лицево-челюстната област. Нашите предци са се хранили със сурова храна , което налага големи челюсти и голям брой зъби.

Впоследствие хората започват да се хранят с обработена храна и съответно челюстите в еволюционно отношение стават по-малки , броя зъби по-малко.

В този преход мъдреците се оказват ненужни и обикновено няма достатъчно място за тях в човешката уста. Това води до редица проблеми.

Мъдреците бутат зъбите в по предни позиции като от това най-много страдат фронталните зъби, които са с един корен и по-малко кост около тях. Резултата от това е разместването им и последващо ортодонтско лечение.

Мъдреците в челюстта са почти „залепени“ за предния зъб. Това може да е причина за по-трудно изпълнение на оралната хигиена в тази област и образуване на джоб между двата зъба.

Когато този джоб стане по-голям може да се възпали и да причини дискомфорт. Трудно достъпните за четката мъдреци съответно се развалят по-бързо.

За това спомага и тяхната структура , която е много изменчива и понякога нерва е разположен много повърхностно. Това е причина за неговото възпаление, болка и дискомфорт.

Мъдреците са много трудни за лечение, защото обикновено са със закривени, тесни канали или изобщо липсват канали. Затова подлежат на изваждане , което в повечето случаи е оперативно.

Това включва разкриване на венеца около зъба и освобождаването му от костта с помощта на костни фрези. Оперативната рана се зашива и се изписва антибиотик.

Имплантиране на изкуствена кост

Случаите, в които се налага това са:

Пародонтит ( пародонтоза ). Костта около зъбите намалява при възрастни пациенти. Това засяга поддържащия апарат на зъба и последва разклащане.

Заболяването може да е концентрирано в една област или генерализирано в цялата уста. Целта е чрез оперативна интервенция да се добави изкуствена кост около зъбите, които са засегнати от това заболяване.
За да се интегрира от организма и трябват 3-4 месеца, когато се прави контролен преглед и снимка. С годините и изкуствената кост подлежи на стопяване от организма.

Тоест това не е лечение на заболяването ,а отлагане изваждането на зъбите.

Преди операцията се чисти зъбния камък, като според зависимост от случая се налага поддържащи, професионални и лични процедури. Мястото на имплантираната кост се запшива и се изписва антибиотик.

След оперативно отстраняване на на грануломи и кисти може да се наложи добавяне на изкуствена кост. Целта на тази кост е да запълни кухината, която остава след предишната операция.

След вадене на мъдреци, в някои случаи, следствие на разположението на зъба и самата операция се губи кост. Ако това се случи, нивото на венеца на съседния, седми зъб може да слегне и да предизвика чувствителност на топло и студено.

За това се добавя кост след операцията.