Your Cart

Кореново лечение

Кариесът първо засяга най-твърдата зъбна тъкан, емайла. Тогава дентинът разположен под него, започва да се руши.

Когато кариозната кухина достигне голям размер, инфекцията достига пулпата, завършваща с коренови канали. Заразената пулпа причинява повишен приток на кръв, налягането в нея се натрупва и като не намира изход, води до болезненост и възпаление на зъбния нерв.

Възпаление на зъбен нерв и лечение на коренови канали

При напредване на кариозният процес, бактериите се доближават до нерва на зъба. Вследствие на това започва дразнене от топло, студено и сладко. Тези дразнения обикновено са само моментни. Когато обаче възникне възпаление на зъбния нерв се появяват болки, които вече продължават от няколко минути до няколко часа.

В тези случаи пациентите трябва да се обърнат към лекуващия ги зъболекар, и да не предприемат в никакъв случай „самолечение“ с обезболяващи. Симптомите ще помогнат на специалиста, да разпознае правилно проблемът причинител и да се постави възможно най-точна диагноза на пациента.

Болки могат да са провокирани или спонтанни:

  • При приемане на вода - студената вода предизвиква силна или остра болка. Тя може да трае от няколко секунди до няколко минути, в зависимост от стадия на заболяването. Температурните промени влияят на кръвообращението на зъба. Когато той е възпален, но все още жив (при пулпит), студената вода свива кръвоносните съдове, което предизвиква болка. Обратното е когато възпалителния процес е напреднал и зъба се започнал да се самоумъртвява (при гангрена) топлата вода (чай, кафе и други) разширява кръвоносните съдове, а резултата от което е отново силна или остра болка.
  • При стискане на зъби - при напреднал възпалителен процес се образуват гангренозни газове, впоследствие и гной. Зъбът е затворена система спрямо устната кухина и тези газове и гной няма накъде да излезнат. Това поражда голямо напрежение. Затова и когато човек се храни, вследствие на стискането за сдъвкването на храната това напрежение се увеличава и болката става нетърпима. Така процесът се разпространява и към костта, което може да бъде съпроводено с подуване на венеца. В такъв случаи трябва да се посети възможно най-бързо зъболекарски кабинет и да се окаже дентална помощ.
  • Среднощни болки - болките през нощта се появяват поради хоризонталното положение на тялото. Чрез него, тялото повишава налягането в кръвоносните съдове на зъба, а когато той е инфектиран се провокират болки. Човек най-често се буди от сън. Обикновено това състояние не се повлиява от аналгетици. Ако имате среднощни болки в зъбите е необходимо да посетите възможно най-скоро вашият зъболекар, за да отстраните и намалите веднага възпалителните процеси.

Диагнозите които предизвикват тези зъбни страдания са:

  • Пулпит - провокира се болка от студени напитки и храни. Появява се болка, която може да продължи от няколко минути до няколко часа. Среднощни болки. Пациентът не може да спи, буди се от възпаления зъб, Периодични болки, които се редуват с моменти без болка. С напредването на процеса болезнените периоди стават все по-дълги и по-неприятни;
  • Гангрена - зъбът започва процес на самоумъртвяване и образуване на гангренозен разпад и газове. Провокира се болка от топли храни и напитки. Болка от стикане, дори само при затваряне на устата;
  • Периодонтит - възпалението от кореновите канали се пренася в костта. Зъбът не е жив. Получава се костно стопяване около възпаления зъб. Болката се провокира само от натиск. Зъбът може и да е лекуван. Зъбът може да е подвижен.