Your Cart

Лечение на пародонтит

Пародонтозата - непрекъснатото стопяване на костта и поддържащия апарат на зъбите.

Според статистиката на СЗО около 85% от световното население страда от лек пародонтит, а агресивните форми на заболяването се срещат при 5% от населението. Какво представлява това заболяване, как да го предотвратим? В тази статия ще ви разкажем какво провокира пародонтит, какви етапи има, симптоми, възможни усложнения. Помислете за методите на лечение в стоматологичен кабинет и у дома, както и как да намалите риска от заболяване на венците.

Видове пародонтоза

Заболяванията на зъбодържащия апарат се разделят на две големи групи: пародонтит и гингивит. Тези заболявания засягат предимно хора от напреднала възраст, но може да се срещнат и при млади хора. Свързано е с непрекъснато стопяване на костта и поддържащия апарат на зъбите.

Пародонтит

Пародонтитът е инфекциозно възпалително заболяване на венците и пародонталните тъкани. Като правило, тя се проявява на фона на сложен гингивит с различна тежест. На нивото на венечния ръб пародонтитът и гингивитът имат сходни симптоми, но след това възпалителният процес засяга по-дълбоките слоеве на меките и твърди пародонтални тъкани (алвеоларна кост, пародонт). С по-нататъшното развитие на пародонтита се увеличава разрушаването на тъканите около зъба и се образуват пародонтални джобове с патогенни микроорганизми.

Колко опасен е парадонтит?

Като правило, в ранен стадий пародонтитът прогресира бавно. Но без сложно лечение, зъбната плака се натрупва в пародонталните джобове, тоест микробна плака, която наранява пародонта. Инфекцията се разпространява във всички пародонтални тъкани: епител, пародонтален гингивален лигамент, алвеоларна кост и коренов цимент. Защитните свойства на устната лигавица се променят.

Ако не се консултирате със зъболекар, микроциркулацията на кръвта ще бъде нарушена, пародонталните джобове ще се разширят и ще започне рецесия на венците. Когато натоварването на пародонталните тъкани надвишава неговия капацитет, настъпва костна резорбция и в резултат на това патологична подвижност на зъбите. Ако не се лекува рано, може да се наложи екстракция на зъб.

В допълнение към риска от загуба на зъби, пародонтитът е опасен по време на бременност и соматични заболявания (сърдечно -съдови, захарен диабет тип I и II, белодробни инфекции, стомашно -чревни заболявания, ревматизъм и др.).

Класификация според мястото на пародонтита

 • Локализиран (до 30% от повърхността на венците). Възпалителният процес засяга областта на 1-2 зъба, е следствие от механично увреждане на пародонталната тъкан. Най -честата причина за заболяването е надвисналият ръб на пломбата или короната, претъпкването на зъбните единици.
 • Обобщено (над 30%). Възпаление на венците в областта на повечето зъби или цялата съзъбие. В повечето случаи основната причина е лошата хигиена на устната кухина.

Най-често се засяга областта на кътниците (дъвчеща група). Предните зъби, особено кучешките, са най-стабилни.

Класификация според формата на пародонтита

 • Хроничен пародонтит (тип II). Най -честата форма се развива на фона на гингивит или по време на прехода от нелекувана остра степен. Симптоми в устната кухина: неравномерно възпаление в кътниците с вторично увреждане на предните зъби, подуване и рецесия на венците, разрушаване на алвеоларната кост.
 • Агресивен пародонтит (тип III). Остра форма на група пародонтални заболявания (локализиран, ювенилен и бързо прогресиращ пародонтит). Характеризира се с внезапно развитие на болезнени симптоми. Симптоми в устната кухина: лезия в областта на всички или повечето единици, тежък гингивит, чести обостряния на болката, бърза загуба на костна тъкан.
 • Некротизиращ пародонтит (тип VB / YNP). Некротизиращ улцерозен гингивит-пародонтит, по протежение на хода, прилича на остър тип в комбинация с генерализирана форма. Може да причини некротизиращ стоматит, пациентът може да загуби до 12 mm междузъбна привързаност. Орални симптоми: рани по междузъбните папили, кървене, болка.

Симптоми на пародонтит

При диагностициране на пародонтит се обръща внимание на основните симптоми, те могат да бъдат изразени в различни форми и степени.

Основните симптоми на пародонтит са:

 • възпаление на венците (гингивит);
 • истински пародонтални джобове (загуба на привързаност);
 • резорбция на венците и костната тъкан;

Допълнителни симптомии биха могли да бъдат: 

 • намаляване на венечния ръб;
 • активност на пародонталните джобове: натрупване на гной, кървене;
 • подуване, болезненост на венците;
 • образуването на фистула и абсцес (абсцес);
 • накланяне, изместване на зъба от алвеолите;
 • подвижност и загуба на зъбни единици.

Причини за появата на пародонтит

 1. Патогенни микроорганизми - основната причина за заболяването са бактериите, които се натрупват в плака и образуват отлагания по повърхността на зъба, включително в субгингивалния регион. Колкото по-дълбоко бактериите проникват в слоевете на алвеоларния хребет, толкова по-малко чувствителни са към антибиотиците. При липса на бактериален филм възпалението не се развива.
 2. Емоционален стрес -претоварването и стресът влияят върху имунния статус. Научните изследвания показват, че при постоянен стрес се появяват патологични промени в пародонталните тъкани.
 3. Навици - общото отношение на пациента към здравето. Например при неправилна грижа за устната кухина се натрупва мека плака и се образува зъбен камък над венеца. При пушене и дъвчене на тютюн по -активно се образува зъбна плака, а кръвоснабдяването на пародонталната връзка също се отслабва.

Гингивит

Гингивитът е често срещано състояние, което засяга венците. Характеризира се с възпаление и подуване на венците, което може да ги накара да станат червени, чувствителни и склонни към кървене. Основната причина за гингивит е натрупването на плака, лепкав филм от бактерии, който се образува върху зъбите. Ако не бъде отстранена, плаката може да се втвърди в зъбен камък, който се отстранява много по-трудно и може да доведе до по-сериозни проблеми с венците. Гингивитът е обратим при правилна орална хигиена, но ако не се лекува, може да прогресира до пародонтит, по-сериозна форма на заболяване на венците, което може да доведе до загуба на зъби. За да предотвратите възпалението на венците, е важно редовно да миете зъбите с четка и конец и да посещавате редовно зъболекаря за почистване и прегледи.

Причини за пародонтални заболявания

Зъбна плака - зъбната плака е лепкав филм от бактерии, който се образува върху зъбите и венците. Това е основна причина за заболявания на венците, като гингивит и пародонтит. Когато върху зъбите се натрупа плака, това може да доведе до възпаление и подуване на венците. Това възпаление може да доведе до разрушаване на тъканта на венците и подлежащата кост, което в крайна сметка води до загуба на зъби. Плаката се отстранява лесно чрез правилна хигиена на устната кухина, включително ежедневно четкане и почистване с конец и редовни посещения при зъболекар за почистване и прегледи. Важно е да премахвате плаката редовно, за да предотвратите заболяване на венците и да поддържате здрави зъби и венци.

Зъбен камък - може да бъде надвенечен и подвенечен. Формира се от зъбната плака и представлява стара, минерализирана плака. Вкалцени зъбен камък, вече не може да се премахне само с четка и паста у дома. Зъбният камък се натрупва най-много по задната повърхност на долните, фронтални зъби и по външната повърхност на горните кътници. Плаката и камъка се почистват в кабинета с помощта на ултразвукови и ръчни инструменти за около 20-30 минути. Трептенията на ултразвука разпукват и отделят зъбния камък от зъба, докато ръчните инструменти заглаждат зъбната повърхност. След това, зъбите се полират с ротиращи четки и полирна паста, след което пациента, не трябва да консумира храна или напитки в рамките на 2 часа. Падантонталните заболявания могат да бъдат причинени и от наследствени фактори. Те оказват голямо влияние за възникването и развитието на заболяването.

Лечение на пародонтоза

 1. Преглед и поставяне на диагноза
 2. Откриване на пародонталните заболявания в ранен стадии
 3. Запазване на естествените зъби
 4. Запазване и подобряване на функцията и естетиката на зъбите
 5. Насочване на силите на зъболекаря и пациента към профилактика

Лечението на пародонтоза - фаза 1 (задължителна)

Първоначалният етап в зъболекарски кабинет и в последствие профилактика в домашни условия. Има за цел да елиминира кариесите и възпалението на венците и да спре прогресията към по-нататъшна деструкция на тъкани. Мотивиране на пациента за борба с денталните заболявания (информиране за причини , последствия, профилактика и лечение на заболяванията) Пациентите трябва да са наясно, че разрушаването на бактериалната плака е ефективния начин за елиминиране или редукция на способността на микроорганизмите да предизвикат възпаление на венеца и костта. Лечение на пародонтоза в зъболекарски кабинет. Лечението се започва се с демонстрация на пациента за симптомите на пародонталните заболявания в неговата уста.

 • Оцветява се плаката, която пациента не успява да почисти и тя вече става видима и от него. Така той оценява досегашният начин на миене дали е правилен или не. Най-добър ефект се получава, когато пациента сам прави това оцветяване вкъщи и по този начин контролира миенето на зъбите ежедневно.
 • Най-показателният симптом при гингивит и пародонтит е кървенето. То също трябва да бъде показано на пациента за да осъзнае сериозността на проблема. Също така може да се направи сравнение преди и след лечението.
 • С напредване на заболяването, в пространството между зъбите може да се образуват така наречените пародонтални джобове, което означава че на практика има загуба на тъкани (венец и кост). Тези джобове се измерват със специални инструменти. Стойностите се записват в таблици и се пазят отново за сравнение за по нататъшен анализ от лечението.
 • Инструктиране на пациента за подходящи методи и средства за орална хигиена.

Лечение на пародонтоза в домашни условия Лечението в домашни условия се характеризира най-чество в поддържането на добра орална хигиена. За най-правилна хигиена е нужно миенето на зъби да се случва с подходяща техника чрез кръгови, хоризонтални и измитащи движения. За най-добър резултат е нужно тези техники да се редуват, а не да се използва само една. Средства за поддържане на добра орална хигиена срещу пародонтоза:

 • Четка за зъби - трябва да има колкото се може повече косми и тя да бъде със средна твърдост (при закупуване на четка за зъби е изписано твърдостта на четката (Soft, Medium (средна твърдост) и Hard)
 • Конци за зъби - с или без държатели
 • Междузъбни четки - съществуват различни размери на четките. Най-добре е да се вземат различни размери и да се изпробва индивидуално за всяка уста.
 • Клечки „за зъби“ - не спадат към средства за орална хигиена

Тази фаза от лечението завършва с почистване на зъбния камък, подмяна на старите пломби и корони, които са за смяна.

Корективна фаза (изпълнява се в напреднал стадии от заболяването)

Има за за цел да възстанови естетиката и функцията на зъбите. В тази фаза влизат следните процедури Кюретаж( почистване) на венечните и костни джобове. Това може да стане чрез хирургични и нехирургични методи. Гингивоплстика( оформяне на разраснал венец, следствие на хронично възпаление) Добавяне на изкуствена кост в дълбоките костни джобове Шиниране на разклатените зъби. Това значи , че група зъби се блокират заедно в една конструкция за постигане на по-голяма стабилност. Така те остават по-дълго във времето в устата.

Поддържаща фаза – Има за цел превенция на рецидив на пародонталното заболяване.

Актуализиране на медцинската и денталната история на пациента. Назначаване на нови рентгенови снимки ако е необходимо. Определяне на интервал, през който пациента трябва да посещава денталния кабинет, съобразено с неговото състояние.