Your Cart

Заболявания

17 Dec Причини за лошия дъх – как да се справим
Alexander 0 316
Лошият дъх, известен още като халитоза, е често срещан проблем, който засяга много хора. Въпреки че често е временен и може да бъде причинен от редица фактори, лошият дъх може също да е признак на основни зъбни или медиц..
11 Jul Гингивална рецесия – отдръпване на венеца
Alexander 0 393
Гингивалната рецесия, известна още като отдръпване на венците, е често срещано състояние на зъбите, при което тъканта на венците около зъбите започва да се отдръпва или износва. Това може да разкрие корените на зъбите, к..
11 Jul Всичко за гингивит
Alexander 0 157
Гингивитът е често срещана и лека форма на пародонтално заболяване, което е група от състояния, които засягат тъканите около и поддържащи зъбите. Гингивитът е възпаление на венците и обикновено се причинява от натрупване..
11 Jul Зъбно изтриване
Alexander 0 145
Износването на зъбите, известно още като дентална абразия, е нормален физиологичен процес, който протича през целия живот на човек. Отнася се до загуба на зъбна структура поради различни фактори, включително дъвчене, сми..
11 Jul Афта в устата
Alexander 0 296
Афтата е лезия , при която се наблюдава нарушение на лигавицата. Може да има различна форма – кръгла, елипсовидна, неправилна. Причинява се от вирус , който нормално се намира в устната кухина на човека. Обикновено се об..
11 Jul Абсцес
Alexander 0 161
Абсцесът е сериозно заболяване на зъбите, което възниква, когато има натрупване на гной в ограничена област на тялото, обикновено в зъба или тъканта на венците. Обикновено е резултат от бактериална инфекция, която се е р..
11 Jul Кариес
Alexander 0 139
Кариесът, известен също като кариес или кариес, е често срещано заболяване на зъбите, което възниква, когато бактериите в устата произвеждат киселини, които атакуват зъбния емайл. Емайлът е твърдият външен слой на зъба, ..
11 Jul Лигавични заболявания в устната кухина (Стоматити)
Alexander 0 424
Стоматите са вид заболяване на лигавицата, което засяга устата и гърлото. То често се причиняват от свръхрастеж на гъбички или бактерии и могат да доведат до редица симптоми, включително болезненост, подуване и затруднен..
11 Jul Липсващ зъб
Alexander 0 121
Отстраняването на зъб, известно още като екстракция, може да наруши баланса на зъбните дъги в устата. Зъбните дъги са горните и долните редове зъби, които се събират, за да образуват стабилна и функционална захапка. Кога..
11 Jul Оцветяване на зъбите
Alexander 0 218
Естественият цвят на зъбите се определя от редица фактори, включително структурата и състава на емайла и дентина, както и наличието на органични и неорганични вещества в тези тъкани.Емайлът е най-външният слой на зъба и ..
11 Jul Периодонтит
Alexander 0 140
Периодонтита е заболяване на костта около зъб , с вече възникнало възпеление в кореновия канал/канали. При един кариозен прецес първо се засяга най-здравия слой на зъба – емайла. След това бактериалната инвазия навлиза в..
11 Jul Пародонтит
Alexander 0 163
Пародонтитът е сериозно и потенциално болезнено зъбно заболяване, което засяга венците и други поддържащи структури на зъбите. Характеризира се с възпаление, кървене и подуване на венците, както и евентуално оголване на ..
11 Jul Пулпит
Alexander 0 138
Пулпитът е възпаление на зъбния нерв. При един кариозен прецес първо се засяга най-здравия слой на зъба – емайла. След това бактериалната инвазия навлиза в по-слабо минерализирания слой на зъба – дентина. До този момент ..
11 Jul Счупен зъб
Alexander 0 112
Счупванията на зъбите са често срещан стоматологичен проблем, който може да възникне по различни причини. Те могат да варират от малки пукнатини по повърхността на зъба до по-сериозни фрактури, които се простират дълбоко..
11 Jul Ретиниран мъдрец
Alexander 0 123
Рефектиран зъб е този, който не е успял да излезе от венците и остава заседнал в челюстната кост. Това може да се случи по различни причини, но най-често се наблюдава при мъдреците (известни също като трети кътници), как..
11 Jul Скърцане със зъби
Alexander 0 136
Скърцането със зъби, известно още като бруксизъм, е често срещано състояние, което засяга милиони хора по света. Скърцането със зъби може да се случи както през нощта, така и през деня и може да бъде съзнателно или несъз..
02 Aug Чувствителност на зъбите – кога и от какво?
Alexander 0 772
Чувствителността на зъбите, известна още като свръхчувствителност на дентина, е често срещан зъбен проблем, който засяга милиони хора по света. Характеризира се с болка или дискомфорт в зъбите, когато са изложени на опре..
1-17 от общо 17