Периодонтита е заболяване на костта около зъб , с вече възникнало възпеление в кореновия канал/канали.

При един кариозен прецес първо се засяга най-здравия слой на зъба – емайла. След това бактериалната инвазия навлиза в по-слабо минерализирания слой на зъба – дентина. До този момент може да няма никакви или много слаби симптоми- болка при пиене на по-студени течности или ядене на сладки храни.

На по-късен етап инфекцията от дентина преминава в пуплата на зъба, иначе казано в нерва.

Тогава се развива заболяване наречено пулпит, възпаление на самата пулпа.

Възникват вече спонтанни болкови периоди , редуващи се с безболезнени такива. При навременно посещение при зъболекар нещата приключват до тук. В противен случай инфекцията от каналите на зъба преминава в съседната кост, тоест започва развиването на периодонтит. Ако това заболяване остане нелекувано известно време може да няма болка, но инфекцията си нараства , при което се получава стопяване на костта около самия зъб.

Това може да бъде видимо и диагностицирано с помошта на рентгенова снимка.

Обикновено възниква нетърпима болква, която не се повлиява от обезболяващи лекарства. Появява се подутина в областа на върха на корена на засегнатия зъб. Тази подутина става видима. Това представлява образувала се вече гной зад самата кост. След известен период от време тази гной пробива костта и се излива под венеца и така се образува още по-голяма подутина. Този пробив на костта обаче облекчава състоянието на пациента, временно намалява болката.Ако и в този момент не се предприеме лечение може да се развие абсцес със засягане на общото състояние на пациента.

При периодонтит и възникнала симптоматика, лечението започва с отварането на проблемния зъб. Иначе казано се осигурява адекватен достъп с машинката до кореновите канали. Това може да е достатъчно ,за да започне гнойта събрала се чак в кореновия връх , да тече през отвора на зъба. В други случаи се налага и разрез(инцизия) на меките тъкани за да може да се освободи напрежението по-адекватно. Изписва се подходящ атибиотик за определен брой дни и пациента се записва за следващо посещение. Обикновено един периодонтит се лекува в продължение на 4-5 записани часа в денталния кабинет.

Нелекуваните периодонтити преминават в кисти!