Стоматите са вид заболяване на лигавицата, което засяга устата и гърлото. То често се причиняват от свръхрастеж на гъбички или бактерии и могат да доведат до редица симптоми, включително болезненост, подуване и затруднено преглъщане.

Един от най-често срещаните видове стоматити е кандидозата, известна още като млечница. Това състояние се причинява от свръхрастеж на гъбички Candida, които обикновено присъстват в устата в малки количества. Симптомите на кандидозата включват бели петна по езика и вътрешната страна на бузите, както и зачервяване и подуване.

Друг често срещан вид стоматит е левкоплакията, която се характеризира с бели петна по езика и вътрешната страна на бузите. Тези петна се причиняват от свръхрастеж на клетки в устата и понякога могат да станат ракови, ако не се лекуват. Левкоплакията също може да причини дискомфорт и затруднено преглъщане.

Лихен планус е друг вид стоматит, което засяга устата и гърлото. Това състояние се причинява от реакция на имунната система и може да доведе до болезнени, червени и подути петна по езика и вътрешната страна на бузите. Лихен планус също може да причини мехури и язви и може да затрудни храненето и пиенето.

Лечението на стоматитът зависи от конкретното състояние и неговата тежест. В леки случаи могат да бъдат предписани противогъбични или антибактериални лекарства, за да се изчисти инфекцията. В по-тежки случаи лекарят може да препоръча процедура за отстраняване на засегнатата тъкан. Важно е да посетите лекар, ако изпитвате някакви симптоми на стоматит, тъй като ранното лечение може да помогне за предотвратяване на по-сериозното състояние.

Предотвратяването на стоматит може да бъде толкова просто, колкото практикуването на добра хигиена на устната кухина, като редовно четкане и почистване с конец за зъби и избягване на тютюн и алкохол. Храненето на здравословна, балансирана диета и избягването на сладки храни и напитки също може да помогне за предотвратяване на свръхрастеж на бактерии и гъбички в устата.

Като цяло стоматите са често срещани заболявания на лигавиците, които могат да засегнат устата и гърлото. Въпреки че могат да бъдат неудобни и неудобни, те обикновено могат да бъдат лекувани ефективно с правилната медицинска помощ. Чрез практикуване на добра орална хигиена и избягване на рискови фактори, можете да помогнете за предотвратяване на стръкове и да поддържате устата си здрава.