Афтата е лезия , при която се наблюдава нарушение на лигавицата. Може да има различна форма – кръгла, елипсовидна, неправилна. Причинява се от вирус , който нормално се намира в устната кухина на човека. Обикновено се образува в следствие на някаква травма, най-често прехапване. Трябва да се има предвид ,че тъй като този вирус населява нормално устната лигавица и при нормално функциониране на имунната система се подържа равновесие и афта като заболяване не се получава. Следователно за да се е появила обикновено има спад в имунитета на пациента. По тази причина по-често от афтозен стоматит страдат най-често малки деца, тъй като техния имунитет още не е изграден добре.

Самата афта изглежда като бяла ерозия по лигавицата, заобиколена от червен ореол. Характерното е че е силно болезнена при докосване. Това силно затруднява храненето на пациента, а в някои случаи и говора.Обикновено се формират по устните, бузите , езика. Ако афтите постоянно се появяват отново и отново трябва да се обърне към личния лекар за назначаване на подходящи кръвни изследвания.

На пазара има много лекарствени продукти срещу афтозния стоматит, но за съжаление нито един няма особено голям ефект. Обикновено заболяването отминава от самосебе си, тоест организма(имунитета) сам се справя. Единствено гелове с обезболяващи средства биха помогнали заздравителния процес да мине малко по-леко.Обикновено минава за една седмица.Докато зарасне лигавицата е препоръчително да се избягват много солени , кисели и пикантни храни. Разбира се при поява на каквато и да е лезия пациента трябва да се обърне към лекуващия зъболекар за преглед и поставяне на точна диагноза.