Гингивалната рецесия, известна още като отдръпване на венците, е често срещано състояние на зъбите, при което тъканта на венците около зъбите започва да се отдръпва или износва. Това може да разкрие корените на зъбите, което ги прави чувствителни към горещи и ниски температури и потенциално води до кариес.

Рецесията на венците обикновено се причинява от лоша хигиена на устната кухина, прекалено ревностно четкане или генетична предразположеност. Може да бъде причинено и от пародонтоза, която е инфекция на тъканите, които поддържат зъбите. В някои случаи рецесията на венците може да бъде страничен ефект от някои лекарства или стоматологични процедури.

Първият признак на рецесия на венците често е чувствителността на зъбите, особено при ядене или пиене на топли или студени храни и напитки. Други симптоми могат да включват появата на по-дълги зъби, тъй като венците се отдръпват и излагат повече от зъба. В тежки случаи може да има видими празнини или празнини между венците и зъбите, а корените на зъбите могат да станат изложени и податливи на кариес.

Лечението на рецесията на венците варира в зависимост от тежестта на състоянието и основната причина. В леки случаи подобряването на навиците за орална хигиена и използването на четка за зъби с мек косъм може да помогне за предотвратяване на по-нататъшна рецесия. В по-тежки случаи зъболекарят може да препоръча процедури като присаждане на венци, което включва вземане на тъкан от друга част на устата и използването й за покриване на откритите корени на зъбите. Това може да помогне за предпазване на корените от гниене и възстановяване на естествения контур на венците.

Предотвратяването на гингивална рецесия е важно за поддържане на добро орално здраве и предотвратяване на кариес. Това означава редовно четкане и почистване с конец за зъби, използване на четка за зъби с мек косъм и избягване на агресивното четкане. Също така е важно редовно да посещавате зъболекар за прегледи и почиствания, тъй като те могат да помогнат за идентифициране и лечение на рецесията на венците в ранните й етапи.

В заключение, рецесията на венците е често срещано състояние на зъбите, което възниква, когато тъканта на венците около зъбите започне да се отдръпва или износва. Може да бъде причинено от лоша хигиена на устната кухина, прекалено ревностно четкане или генетична предразположеност и може да доведе до чувствителност и кариес, ако не се лекува. Възможностите за лечение включват подобряване на навиците за орална хигиена и присаждане на венци, а редовните прегледи при зъболекар могат да помогнат за ранното идентифициране и лечение на състоянието.