Пародонтитът е сериозно и потенциално болезнено зъбно заболяване, което засяга венците и други поддържащи структури на зъбите. Характеризира се с възпаление, кървене и подуване на венците, както и евентуално оголване на зъбните корени и разклащане на зъбите. Ако не се лекува, пародонтитът може да доведе до загуба на зъби и потенциално до други здравословни проблеми.

Пародонтитът се причинява от натрупването на бактерии в устата, които образуват лепкав, безцветен филм, известен като плака. С течение на времето бактериите в плаката произвеждат токсини, които дразнят венците, което ги кара да се възпаляват и лесно да кървят. С напредването на заболяването венците започват да се отдръпват от зъбите, образувайки джобове, които могат да се инфектират. Бактериите и токсините в тези джобове могат да увредят поддържащите структури на зъбите, включително зъбните корени, което може да доведе до разклащане и дори падане на зъбите.

Има няколко рискови фактора за пародонтит, включително лоша устна хигиена, употреба на тютюн, определени медицински състояния и генетични предразположения. Хората, които имат фамилна анамнеза за заболяването, както и тези, които пушат или дъвчат тютюн, са изложени на повишен риск от развитие на пародонтит. Освен това някои медицински състояния, като диабет и ХИВ/СПИН, могат да направят хората по-податливи на болестта.

Ранните признаци на пародонтит могат да бъдат трудни за откриване, тъй като заболяването често започва без никакви симптоми. Въпреки това, с напредването на състоянието, симптомите могат да включват червени, подути и кървящи венци; лош дъх; и разклатени или разместващи се зъби. В по-тежки случаи може да изглежда, че венците се отдръпват от зъбите и може да има гной или друг секрет около зъбите и венците.

Ако подозирате, че може да имате пародонтит, важно е да посетите зъболекар възможно най-скоро. Зъболекарят ще извърши задълбочен преглед на устата ви, търсейки признаци на заболяването, включително подуване, кървене и джобове. Зъболекарят може също да направи рентгенови снимки, за да оцени състоянието на зъбните корени и други поддържащи структури на зъбите.

Лечението на пародонтит варира в зависимост от тежестта на заболяването. В леки случаи зъболекарят може да препоръча професионално почистване за отстраняване на плаката и зъбния камък от зъбите и венците. Това почистване може да бъде последвано от редовно четкане и почистване с конец у дома, както и редовни посещения при зъболекар за прегледи и почиствания.

При тежки случаи на пародонтит може да се наложи хирургична интервенция за възстановяване на здравето на венците и поддържащите структури на зъбите. Това може да включва процедури като операция с ламбо, при която зъболекарят повдига венците, за да почисти корените на зъбите, или костни и тъканни присадки, при които зъболекарят замества изгубената кост и тъкан, за да поддържа зъбите.

Пародонтитът е сериозно и потенциално болезнено заболяване, което може да доведе до загуба на зъби и други здравословни проблеми. Като практикувате добра орална хигиена, избягвате употребата на тютюн и редовно посещавате зъболекар, можете да предотвратите развитието на пародонтит и да поддържате здрави венци и зъби.