Скърцането със зъби, известно още като бруксизъм, е често срещано състояние, което засяга милиони хора по света.

Скърцането със зъби може да се случи както през нощта, така и през деня и може да бъде съзнателно или несъзнателно.

Независимо дали се случва през нощта или през деня, скърцането със зъби може да има неприятни последици. Може да причини болка и дискомфорт в челюстта и лицето, както и главоболие и болка във врата. Това може също да доведе до увреждане на зъбите -изтриване, включително ,пукнатини и износване на пародонта на зъба. В тежки случаи може дори да причини загуба на зъби.

За да диагностицира бруксизма, зъболекарят обикновено търси признаци на увреждане на зъбите, . Зъболекарят може подробно да разпита за всички симптоми, които пациентът е имал, като болка в челюстта или главоболие. В повечето слуаи самия пациент не осъзната ,че стиска със зъби през нощта, а получава информацията за това от друг човек, който спи в същата стая.

Лечение на бруксизъм:

  1. Израборване на иднивидуално, прозрачно фолио на долните зъби. Това става като се вземе отепчатък със силикон от долната челюст на пациента и се изпрати в зъботехническата лаборатория. Самото фолио(шина) се изработва за няколко дена. За съжаление тази шина не предотвратява стискането на зъби от пациента , но с нейна помощ те не се увреждат.
  2. Инжектиране на Ботокс в мускулите, отговарящи за затварянето на челюстта. С този метод обикновено се избягва изработването на шина. Ефекта обаче може да не е траен и процедурите обикновено са скъпи.

Като причина за бруксизма може да е стрес и се препоръчва той да се снижи до минимум, но разбира се, кой човек не се стресира, бърза и напряга в ежедневната си работа. Това обаче не обяснява защо малки деца също страдат от бруксизъм. В тези случаи трябва родителите да се обърнат към личния лекар за назначаване на изследвания и търсене на други, скрити заболявания на детето.