Кариесът, известен също като кариес или кариес, е често срещано заболяване на зъбите, което възниква, когато бактериите в устата произвеждат киселини, които атакуват зъбния емайл. Емайлът е твърдият външен слой на зъба, който го предпазва от бактерии, киселини и други вещества. Когато емайлът е отслабен, той може да позволи на бактериите да навлязат във вътрешните слоеве на зъба, което води до гниене.

Кариесът обикновено се развива с течение на времето и може да засегне хора от всички възрасти. Те обаче са по-чести при деца и възрастни хора, тъй като техният емайл може да е по-слаб и по-податлив на гниене. Кариесът също може да бъде по-често срещан при хора, които имат лоша устна хигиена, спазват диета с високо съдържание на захар и въглехидрати или имат отслабена имунна система.

Симптомите на кариеса варират в зависимост от тежестта на заболяването. В ранните стадии на кариес може да няма никакви симптоми. С напредването на състоянието зъбът може да стане чувствителен към горещи и ниски температури и може да има видима дупка или вдлъбнатина в повърхността на зъба. В тежки случаи зъбът може да потъмнее или да се обезцвети и може да има болка или дискомфорт при дъвчене.

Лечението на кариеса зависи от тежестта на заболяването. В ранните етапи зъболекарят може да препоръча лечение с флуорид или силанти за укрепване на зъбния емайл и предотвратяване на по-нататъшен кариес. В по-напреднали случаи може да е необходима пломба, за да се поправи увреденият зъб и да се предотврати по-нататъшен кариес. В тежки случаи може да се наложи коренов канал или екстракция, за да се отстрани заразената тъкан и да се спаси зъбът.

Предотвратяването на кариес е важно за поддържане на добро орално здраве и предотвратяване на загуба на зъби. Това означава редовно четкане и почистване с конец за зъби, използване на паста за зъби с флуор и избягване на сладки и нишестени храни. Също така е важно да посещавате редовно зъболекар за прегледи и почиствания, тъй като те могат да идентифицират и лекуват кариеса в ранните му стадии.

В заключение, кариесът или кариесът е често срещано заболяване на зъбите, което възниква, когато бактериите в устата произвеждат киселини, които атакуват зъбния емайл. Може да засегне хора от всички възрасти, но е по-често при деца и възрастни хора. Симптомите на кариес варират в зависимост от тежестта на състоянието и могат да включват чувствителност, дупки или ями в повърхността на зъбите и тъмни или обезцветени зъби. Лечението на кариес зависи от тежестта на състоянието и може да включва лечение с флуорид, пломби, коренови канали или екстракции. Редовните стоматологични прегледи и добрата орална хигиена могат да помогнат за предотвратяване на кариес и поддържане на добро орално здраве.