Счупванията на зъбите са често срещан стоматологичен проблем, който може да възникне по различни причини. Те могат да варират от малки пукнатини по повърхността на зъба до по-сериозни фрактури, които се простират дълбоко в зъбната структура. Размерът и местоположението на линиите на фрактурата могат да имат значително влияние върху тежестта на лечението, необходимо за нейното възстановяване.

Един често срещан тип фрактура на зъба е повърхностна фрактура, която представлява малка пукнатина на зъба. Тези видове фрактури обикновено не са много сериозни и често могат да бъдат поправени с проста процедура за запълване с фотополимер. Въпреки това, ако фрактурата е дълбока или се простира в пулпата на зъба, може да изисква по-широко лечение, като например лечение на коренов канал и ако се налага изработване на изкуствена корона.

Друг вид фрактура на зъба е вертикална фрактура на корена, която се получава, когато линията на фрактурата се простира от короната на зъба надолу към корена. Тези видове фрактури могат да бъдат трудни за диагностициране, тъй като не винаги се виждат на повърхността на зъба. Те могат да причинят болка или чувствителност при дъвчене и могат да доведат до сериозни проблеми, ако не се лекуват.

Счупванията на зъбите могат да възникнат и в резултат на травма, като например спортна травма или автомобилна катастрофа. В тези случаи зъбът може да бъде сериозно повреден, което изисква по-задълбочено лечение.А когато не може да се излекува, зъба се вади. На негово място може да се изработи мост, простеза или да се постави имплант.

Независимо от вида на фрактурата на зъба, важно е да потърсите лечение възможно най-скоро, за да предотвратите по-нататъшно увреждане и да възстановите пълната му функция на зъба. Възможностите за лечение могат да включват пломби, бондинг, корони,лечение на коренови канали или поставяне на импланти, в зависимост от тежестта на фрактурата и състоянието на зъба.