Рефектиран зъб е този, който не е успял да излезе от венците и остава заседнал в челюстната кост. Това може да се случи по различни причини, но най-често се наблюдава при мъдреците (известни също като трети кътници), както и при кучешките зъби и предкътниците.

Мъдреците са най-често засегнатите зъби, тъй като те изникват последни и често няма достатъчно място, за да влязат правилно в устната кухина. В резултат на това те могат да останат в неправилна позиция в челюстта, което води до болка, инфекция и увреждане на околните зъби. В много случаи мъдреците трябва да бъдат отстранени, за да се предотвратят тези усложнения.

Тези зъби са важни за хапане и дъвчене и ако не могат да поникнат правилно това може да повлияе на способността ви да ядете и говорите правилно. В някои случаи може да се наложи тези зъби да бъдат отстранени или ортодонтски наместени, за да се предотврати увреждане на околните зъби.

Ако имате съмнение за ретиниран зъб, вашият зъболекар ще може да диагностицира проблема и да препоръча лечение. В много случаи това ще включва отстраняване на засегнатия зъб, за да се предотвратят допълнителни усложнения. Отстраняването на засегнат зъб може да се извърши чрез проста хирургическа процедура и повечето хора успяват да се възстановят бързо с минимален дискомфорт.